Buikpijn en darmklachten

Buikpijn & Darmklachten

Een gezonde en gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl zijn van grote invloed op ons darmstelsel. Gezond eten, voldoende drinken, goed en rustig kauwen bevorderen een goede spijsvertering en hebben een positief effect op ons immuunsysteem. Onze hectische samenleving laat hier niet altijd ruimte voor. Een haastige levensstijl en ongezond voedingspatroon kunnen resulteren in buikpijn en darmklachten. Ook allergieën, intoleranties en overgevoeligheden voor bepaalde voedingsbestanddelen kunnen voor onrust zorgen.

Diagnose

Als u regelmatig en al gedurende langere tijd maagpijn, buikpijn of darmklachten heeft dan is het verstandig dat u dit eerst met uw huisarts bespreekt. Op grond van uw verhaal en lichamelijk onderzoek kan de huisarts de diagnose stellen. Aan de hand van de diagnose wordt u indien nodig doorverwezen naar een bekkenfysiotherapeut en/of diëtiste. Uit ervaring weten wij dat samenwerking en onderlinge afstemming tussen bekkenfysiotherapeut en diëtiste uiteindelijk resulteert in een beter behandelresultaat ook op langere termijn.

Uw klachten kunnen mogelijk voortkomen vanuit:

  • een gedragsmatig aspect: o.a. veelvuldig uitstellen, verkeerd eetpatroon.
  • een functionele oorzaak: o.a. moeilijk kunnen ontspannen in het bekkenbodemgebied en daardoor moeilijk de ontlasting kunnen laten passeren.

Klachten

Obstipatie
We spreken van obstipatie of verstopping als u minder dan drie keer per week ontlasting heeft. Als ontlasten pijnlijk is en/of als het alleen maar lukt door hard te persen. Als je steeds het gevoel hebt na het ontlasten niet leeg te zijn en aandrang blijft houden. Chronische obstipatie: als de klachten al langer dan 8 weken aanwezig zijn.

Diarree

We spreken van diarree (buikloop) als u meerdere keren per dag veel en/of vaak waterdunne ontlasting heeft. De aandrang om naar het toilet te gaan is dringend: ophouden lukt meestal niet. De ontlasting is niet alleen waterdun, maar heeft vaak ook een andere kleur en geur.

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het prikkelbare darmsyndroom wordt vaak spastisch colon of spastische (dikke) darm genoemd. Bij ieder mens trekt de dikke darm samen om de ontlasting voort te duwen, maar bij mensen met PDS zijn deze samentrekkingen onregelmatig en krampachtig. Bovendien trekt de darm veel vaker samen dan normaal. Er zijn ook mensen met PDS bij wie de bewegingen van de dikke darm normaal zijn maar zij hebben juist een overgevoelige darmwand. Bij PDS is er weliswaar geen zichtbare lichamelijke afwijking maar de klachten zijn vaak van grote invloed op het welbevinden. Andere veelvoorkomende klachten zijn: weinig eetlust, rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, zuurbranden en een gevoelige, pijnlijke buikwand.

Werkwijze

U heeft zowel een intakegesprek bij de bekkenfysiotherapeut als bij de diëtiste. De bekkenfysiotherapeut brengt de aard van de klachten in relatie met buik- darmen en bekkenbodem in kaart. De diëtiste inventariseert hoe uw eet-voedingspatroon zich verhoudt ten opzichte van de klachten. Ook onderzoekt zij of er mogelijk sprake is van een voedselovergevoeligheid (bijvoorbeeld gluten, tarwe, koemelk of fructose). Daarna wordt er in overleg met u een behandelplan opgesteld.

U leert tijdens de behandeling welke factoren bij u een rol spelen en welke u zelf kunt beïnvloeden. Zo krijgt u meer inzicht en grip op de klachten. De bekkenfysiotherapeutische behandeling bestaat uit uitleg over ons darmstelsel en adviezen t.a.v. uw toiletgedrag, houding, beweegpatroon en leefstijl. Oefentherapie gericht op adequaat gebruik van de bekkenbodem en (buik) massage. Indien nodig kan de bekkenfysiotherapeut gebruik maken van biofeedbacktraining voor de bekkenbodem of rectale ballontraining gericht op bewustwording sensibiliteit en vullingsgevoel van het rectum / endeldarm. De adviezen zijn gericht op uw toiletgedrag, houding, beweegpatroon en leefstijl. De diëtiste kijkt niet alleen naar wat u eet maar ook hoe, wanneer en in welke combinaties. U zoekt samen met de diëtiste naar een haalbaar voedingspatroon dat meer rust geeft in de buik. Natuurlijk heeft het tijd en discipline nodig om gedrag daadwerkelijk te veranderen. Toch is dat wel de doelstelling: blijvend meer grip op de buikpijnklachten door ontspanning en bewustzijn.

Vergoeding

In principe wordt de behandeling vergoed uit uw aanvullende verzekering. U kunt naar ons worden doorverwezen via uw huisarts of specialist, maar u kunt ook direct bij de bekkenfysiotherapeut een afspraak maken.

U kunt bij de volgende locatie(s) terecht

Fysiotherapie Dukenburg – Locatie Weezenhof

Weezenhof 55-16, 6536 EE Nijmegen

Fysiotherapie Dukenburg – Locatie Aldenhof

Aldenhof 70-03, 6537 DZ Nijmegen

Rug & bekken Boxmeer

Weijerstaete 16, 5831 ZZ Boxmeer

Fysiotherapie MCNO

Berg en Dalseweg 61-63, 6522 BB, Nijmegen

Fysiotherapie Grave – Gezondheidscentrum de Stoof

Stoofweg 3, 5361 HZ Grave

  • Neem contact op: