Postpartum Consult

Voor optimaal herstel na de bevalling

Het spreekwoord luidt: “9 maanden zwanger; 9 maanden ontzwangeren.” Natuurlijk is voor iedere vrouw de tijd die het kost om de zwangerschapshormonen kwijt te raken verschillend, maar het is goed om er rekening mee te houden dat het best een klein jaar kan duren voordat u zich mentaal en fysiek weer de oude voelt.

De laatste nacontrole is 6 weken na de bevalling, maar u heeft misschien nog vragen over uw lichamelijk herstel of andere vragen. Bijvoorbeeld: Mag ik weer belastende werkzaamheden uitvoeren? Hoe kan ik het sporten weer oppakken? Ik wil graag weer een strakke buik, welke oefeningen kan ik het beste doen? Ik verlies nog af en toe urine, is dat normaal? Ik heb nog pijn aan het litteken van de knip bij het vrijen, wat kan ik daar zelf aan doen? Ik heb een zware bevalling gehad en voel mij fysiek nog niet fit, hoe kan ik dat gaan opbouwen? Hoe kan ik mijn baby het beste tillen en dragen zodat ik geen last krijg van mijn rug?

Eerlijk advies
Het Postpartumconsult is dé gelegenheid om al uw vragen te stellen aan de bekkenfysiotherapeut. Zij onderzoekt de functie van de bekkenbodem, zij beoordeelt of er sprake is van een verzakking en ze let op het herstel van de buikspieren. Iedere vrouw en iedere bevalling is anders. U krijgt individuele adviezen en gerichte oefeningen mee die voor u geschikt zijn. Ook kan zij u adviseren ten aanzien van eventuele andere klachten zoals
rug- en bekkenklachten, hervatten van sportactiviteiten en klachten bij het vrijen. Het doel is een optimaal herstel na de bevalling. De bekkenfysiotherapeut geeft u uitleg over het verloop van normaal herstel en waar u zelf op kan letten. In de regel zijn slechts enkele consulten voldoende tenzij er sprake is van complexere problematiek. De bekkenfysiotherapeut geeft je hierover een vakkundig en eerlijk advies.

Voor wie?

Het postpartumconsult is er voor iedere vrouw die bevallen is en haar herstel wil bespreken of optimaliseren. Met of zonder klachten, bij vragen bent u welkom. Is er sprake van zogenaamde risicofactoren dan is het zeker zinvol om langs te komen. Risicofactoren zijn factoren die een rol spelen in de kans op het ontwikkelen van incontinentie- of verzakkingsklachten in de toekomst.

Bijvoorbeeld:

  • een langdurige uitdrijving (persfase > 2 uur)
  • een vacuümverlossing
  • een grote ruptuur (3e of 4e graads)
  • hoog geboortegewicht baby > 4000 g.

Daarnaast zijn vrouwen die al bekkenbodemklachten hadden en vrouwen bij wie bekkenbodemklachten in de familie zitten in het nadeel. Ook vrouwen die overgewicht hebben, roken of veel fysiek zwaar werk hebben gedaan hebben een verhoogd risico. Bij risicofactoren is het verstandig om de de functie van de bekkenbodem zoveel mogelijk te optimaliseren en te weten waar u rekening mee kan houden. Bekkenbodemklachten zijn bijvoorbeeld: incontinentieklachten, bij aandrang moeilijk kunnen ophouden/uitstellen, een zwaar gevoel in de bekkenbodem of pijn bij vrijen.

Vergoeding
Voor een Postpartumconsult bekkenfysiotherapie maakt u zelf een afspraak bij de bekkenfysiotherapeut. De kosten van het consult vallen onder de vergoeding van uw aanvullende verzekering fysiotherapie mits u zich daarvoor hebt bijverzekerd. Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie? U krijgt de rekening thuis gestuurd, het tarief vind u op de website van de bekkenfysiotherapeut. Behandeling van urine-incontinentie wordt 9x vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat wel ten koste van uw eigen risico.

U kunt bij de volgende locatie(s) terecht

Fysiotherapie Dukenburg – Locatie Weezenhof

Weezenhof 55-16, 6536 EE Nijmegen

Fysiotherapie Dukenburg – Locatie Aldenhof

Aldenhof 70-03, 6537 DZ Nijmegen

Rug & bekken Boxmeer

Weijerstaete 16, 5831 ZZ Boxmeer

Fysiotherapie MCNO

Berg en Dalseweg 61-63, 6522 BB, Nijmegen

Fysiotherapie Grave – Gezondheidscentrum de Stoof

Stoofweg 3, 5361 HZ Grave

  • Neem contact op: